|

Zamatos borok a szentendrei Skanzenben

A zamatos borok a komótos étkezés társaságában a szüreti hagyományokkal együtt jelennek meg a Borünnepen a szentendrei Skanzenben szeptember 3-án és 4-én. Ahogyan az lenni szokott, ez a rendezvény családi eseménye és egyben előfutára az idén 20. születésnapját ünneplő Budavári Borfesztiválnak, amely szeptember 7. és 11. között kerül megrendezésre.

A szüret kezdőnapja a 18-19. században meghatározott volt a városi és községi tanács, hegyközségi elöljáróság, s nem utolsósorban a földesúri járandóság szedésének rendje és módja alapján. A szüret - mint a nagy társas munka - kezdési időpontja tájanként és a szőlőfajták érési ideje szerint eltért. Eger környékén már szeptember 29-től, azaz Mihály napjától, de például Tokaj-hegyalján csak október 28-tól kezdődtek el a szőlőfürtök begyűjtésének munkálatai.

A színes programokat, a boros kiállítókat és kézműveseket a Felföldi mezőváros tájegység és a mellette elterülő, a májusban "Az év kiállítása" díjjal jutalmazott Észak-magyarországi falu tájegység látja vendégül. Idén 23 családi pincészet kínálja illatos és zamatos kézműves borait a nemes nedűre szomjazóknak, akik akár borsátraktól borsátrakig sétálva 8 különböző borkóstoló-útvonalat is végigjárhatnak. Ezeken az útvonalakon gondoltak a fiatal leányokra és az érett asszonyokra, a legényekre és a kifinomult ízlésű urakra, a gyermekekre, akik felnőtteknek érzik magukat, és a felnőttekre, akik gyermekeknek érzik magukat. Külön útvonal készült konyhazsonglőröknek és nagyivóknak is. A minőségi magyar borokat a Pannónia Női Borrend jelenléte szavatolja.

A borkóstolás ezúttal a 2 napos ünnepen Slow Food mozgalommal kapcsolódik össze, mely a skanzenes pihenés, lazítás és lassítás szellemében a Fast Fooddal szemben tette le névjegyét. A cél - amint a nevében is benne foglaltatik - a lassú, az ételek elkészítésére, az alapanyagok beszerzésére odafigyelő étkezés. A Slow Food udvar (Budapest Central, Kistérségek: Tokaj, Pécs-Pannónia, Kiskunság) megannyi programja közül kifejezetten ajánljuk kedvcsinálóként az Íznevelést, ahol a kérdés, hogy ráismerünk-e az ízre, ízekre bekötött szemmel?

A fesztivál nélkülözhetetlen, jó hangulatú programeleme a Ki a "Bor-ász"? családi vetélkedő, ahol családok és baráti társaságok egymásnak feszülve tehetnek tanúbizonyságot rátermettségükről, leleményességükről és ügyességükről a szüreti munkákat illetően. A már elnevezésükben is humoros feladatok repertoárjában szerepel például "A présházban must csorog" vetélkedő, ahol a pincék és a csűröskert közötti domboldal aljában óriási csúzlival kell eltalálni a hordóformájú bábukat, míg a család többi tagja a kereplőkkel hangos zajt csapva próbálja elijeszteni a tolvaj "madarakat". A "Kezed, lábad mozogjon!" feladatban a domboldalban, a szőlőtőkék között időre kell összegyűjteni a szőlőfürtöket a puttonyba. Ezenkívül persze egyéni játékokkal is várjuk az érdeklődőket, lesz óriás malomjáték, cruquet, csúzlizda és nemcsak a legkisebbek, hanem a jó kedélyű felnőttek is egy-két pohár bor után próbára tehetik egyensúlyérzéküket a gólyalábakon és az üveges táncban.

A kézműves foglalkozások keretében előkerül a csömöszölés, a palackbefonás, és természetesen a madárijesztő és egyéb zajkeltő eszközök készítése.

Mindemellett megszemlélhetők a szőlő feldolgozásának és tárolásának, valamint a mustnyerésnek a hagyományos eszközei és módjai. A táncegyüttesek és hagyományőrzők a szürethez kapcsolódó változatos műsorral lépnek fel, szombaton szinte kötelező bekapcsolódni a Lajta Néptáncegyüttes műsorába, ahol a szüret szokásai elevenednek meg, s miután ünnepi díszbe öltöztek a lányok, elkészültek az ékes hajfonatok, szőlőtaposással, szüreti koszorúdíszítéssel kezdetét veszi a hangos, világraszóló felvonulás, vasárnap pedig a Novaji Dalkör hagyományőrző tagjai énekeltetik és vendégelik meg rétessel és a messze földön híres óriáskaláccsal a portájukra tévedőket.

Hotyek Attila kádármester bemutatója mellett a tállyai házat Fabula László, Magyarország legifjabb cipészmestere veszi birtokba, aki különböző, elegáns lábbelik készítési titkait tárja a vendégek elé. Szombaton nem mindennapi kádártánc látható, a hejcei pincében a Kőszegi Hegyközség borosgazdáival nyílik lehetőség hűsölni és beszédbe elegyedni, akik a több száz éves hagyományra visszatekintő szőlőjövés szokását is a látogatók elé tárják.

Mindkét nap 11, 13 és 15 órától rendhagyó tárlatvezetések indulnak "Borok és borvidékek", valamint "Borkorcsolya" címmel, amelyeken a rendezvénynek helyet adó két tájegység borospincéi tárulnak a tudásra és egy-két finom korty borra szomjas látogatók elé, illetve az italhoz illő falatokról és a konyháról is szó lesz.
A fesztivál záróakkordjaként vasárnap 16 órától 17 óráig az Analóg Cuvée ad koncertet.

Forrás: Önkormányzati Sajtószolgálat

Közzétéve Endre Info 8/29/2011 11:15:00 de.. Az alábbi rovatban . Követheti a hozzászólásokat! RSS 2.0. Hozzászólás

0 megjegyzés "Zamatos borok a szentendrei Skanzenben"

Üzenet

A hozzászólások csak előzetes moderálást követően jelennek meg az oldalon.