|

Európa Szentendrén

A nemzetek színes felvonulásával és a hivatalos megnyitóval tegnap kezdetét vette az Európai Népek Fesztiválja Szentendrén.

Az első fesztivált 1992-ben, a belgiumi kisvárosban, Libramontban tartották. A rendezők eredeti célja az volt, hogy megünnepeljék az egységes európai piac létrejöttét, és a politikai határok megszűnését. A sikereken felbuzdulva a 12 résztvevő nemzet elhatározta, hogy az eseményt évenként megismétlik, mindig más-más helyszínen. Az EU tagállamok számának növekedésével, egyre több nemzet képviseltette magát a fesztiválon. Szentendre 15 kisváros képviselőit látja vendégül ezen a héten.
A fesztivál lehetőséget teremt az egyes népeknek arra, hogy bemutassák kultúrájukat, hagyományaik, életmódjukat és ami a legfontosabb, a résztvevő EU országok lakói élő, személyes kapcsolatot teremthetnek egymással.
Az idén Szentendre fogadja a fesztivál 800 közreműködőjét. A rendezvénysorozat tegnap, július 23-án kezdődött, és július 28-ig tart. A delegációk érkezését követően tegnap délben ökumenikus istentiszteletet tartottak a Postás strandon, ami egyben a fesztivál rendezvényeinek fő helyszíne is. A fő látványosság tegnap délután a küldöttségek színes és parádés felvonulása volt. A Templomdombon gyülekező menet a Fő tér érintésével, a Görög utcán keresztül érkezett a Duna korzóra, hogy onnan folytassa útját a Postás strandig. A felvonulók zenével, tánccal üdvözölték a szentendreieket. Különösen hangos és élvezetes volt a belga küldöttség műsora, tagjaik egy teljes rézfúvós zenekart hoztak magukkal.
A delegációk végül elfoglalták helyüket a Postás strandon. A harsány jókedvvel, már-már extatikus vidámsággal bevonuló csapatokat kissé lehűtötte a túl hosszú és unalmas hivatalos magyar beszédek sora, többek között Dietz Ferenc polgármester nándorfehérvári, keresztény Európát védő magyarokat felemlegető felszólalása.

Szomorú kötelességének tett eleget Börje Broberg az Európai Fesztivál Bizottság elnöke; aki röviden megemlékezett az egy nappal korábbi norvég tragédia áldozatairól.

A résztvevő országok és városok: Libramont-Chevigny (Belgium); Frederikssund (Dánia); Raseborg (Finnország); Thouarsais-Bouildroux és Saint Sulpice en Pareds (Franciaország), San Vito Chietino (Olaszország), Athlon (Írország), Rezekne (Lettország), Gargdai (Litvánia); Schifflange (Luxemburg); Bad Segeberg (Németország); Cantanhede (Portugália); Dunoon (Skócia); Aranda de Duero (Spanyolország) és 4 év után ismét Upplands Wäsby (Svédország), valamint Szentendre (Magyarország).

A fesztivál további hírei:
http://www.endre.info/search/label/European%20Peoples%20Festival%20Szentendre


Közzétéve Endre Info 7/24/2011 01:56:00 du.. Az alábbi rovatban , , . Követheti a hozzászólásokat! RSS 2.0. Hozzászólás

0 megjegyzés "Európa Szentendrén"

Üzenet

A hozzászólások csak előzetes moderálást követően jelennek meg az oldalon.