|

Döntés várható a Megyei Könyvtár sorsáról

A Megyei Közgyűlés kíméletlen döntést hozhat, ami a könyvtárat megmentheti, de 14 dolgozójának mennie kell.

Oldalunkon a múlt hónapban számoltunk be a Megyei Könyvtár nehéz helyzetéről és várható sorsáról. A Megyeháza sajtófőnöke akkor arról tájékoztatott bennünket, hogy a könyvtár (és számos más megyei fenntartású intézmény) sorsáról a megyei közgyűlés augusztusi ülésén döntenek. Az ülést 26-ára, péntekre tűzték ki. Az előterjesztés a megye honlapján elérhető, és a terjedelmes dokumentum a 300. oldalán foglalkozik a könyvtárral, amelynek már a címe is baljóslatú: Előterjesztés a Pest Megyei Könyvtár létszámcsökkentése tárgyában.

A már közismert tényeket megismételve megállapítja, hogy a megye nem képes a könyvtárat a jelenlegi módon fenntartani, mert az erre fordítható állami normatíva nem elég, és a fenntartói támogatás évi 95 millió forintnyi összegét nem tudja továbbra is biztosítani. Az idén 37 milliónyi hozzájárulást kértek városunktól, mert a „Pest Megyei Könyvtár törvény által előírt kötelező feladatait úgy látja el, hogy Szentendre város igényeit is kielégíti.” Városunk vezetése elutasította a kérést, ami a megyei előterjesztésben indokává válik a megszorításnak, és egyben utal arra a tényre, hogy Szentendre nem tesz eleget törvényi kötelezettségének: „a közös költségviseléstől elzárkózott azzal az indokkal, hogy a 2011. évi költségvetésben erre nincs fedezete. A határozat nem tér ki arra, hogy a későbbiekben támogatni kívánják-e, vagy sem a Pest Megyei Könyvtár fenntartását, illetve hogy kötelező önkormányzati feladataikról milyen módon kívánnak gondoskodni.”
A fentiek önmagukért beszélnek, de a legrosszabb még hátra van. Tekintettel arra, hogy Szentendre város a közös költségviselést elvetette… lépéseket kell tenni a könyvtár közalkalmazottainak létszámcsökkentésére. Az eddigi 32 helyett, szeptember 1-jétől már csak 18 dolgozója lenne a könyvtárnak, 14 fő elveszítené az állását, aminek egyenes következménye lenne a nyitvatartási rend és idő módosítása.
Kell-e hangsúlyoznunk, hogy a létszám csökkentésétől a Megyei Közgyűlés éppen 37 millió forint megtakarítást remél.

Köszönjük Sikkes nevű olvasónknak, hogy felhívta a figyelmünket a Megyei Közgyűlés honlapján megjelent előterjesztésre. Technikai nehézségek miatt a közvetlen linket itt sem tudjuk megjeleníteni, de az oldalét igen, a dokumentum könnyen megtalálható rajta. http://www.pestmegye.hu/adatmodositas/kozerdeku-adatok/donteshozatal-ulesek/eloterjesztesek

Kapcsolódó írásunk: http://www.endre.info/2011/07/pest-megyei-konyvtar-az-elveszett.html

Megosztás:

Közzétéve Endre Info 8/23/2011 09:27:00 de.. Az alábbi rovatban , , . Követheti a hozzászólásokat! RSS 2.0. Hozzászólás

0 megjegyzés "Döntés várható a Megyei Könyvtár sorsáról"

Üzenet

A hozzászólások csak előzetes moderálást követően jelennek meg az oldalon.